Translate

dinsdag 24 maart 2020

taal tips

  1. Voorlezen
    Onze allerbeste tip is: lees voor. Het is heel simpel. De woordenschat van kinderen breidt zich uit door nieuwe woorden aan te bieden. Stel na het lezen diverse vragen over het verhaal. Je kunt ook tussentijds vragen stellen en je kind een voorspelling laten doen. Is zelf voorlezen lastig? Kijk dan naar onze volgende tip.
  2. De Voorleeshoek
    Vraag een proefabonnement aan bij De Voorleeshoek en bekijk samen met je kind een voorleesfilmpje. Vraag je kind naderhand het verhaal na te vertellen. Ben je lid van de bibliotheek? Dan kun je gratis inloggen op De Voorleeshoek. Je vindt het inlogscherm hier. Ben je geen lid? Bekijk dan deze site met luisterboeken.
  3. Rollenspel
    Tijdens het spelen van een rollenspel komt er bijzonder veel taal om de hoek kijken. Speel daarom winkeltje, dokter, buschauffeur, bibliotheekje en ga mee in de fantasie van het kind. Benoem de handelingen en stel vragen.
  4. Letterspeurtocht
    Schrijf of typ diverse letters op een blad en hang deze op in het huis. Laat het kind op zoek gaan naar de letters en aanstrepen op het blad als de letter is gevonden.
  5. Letters knippen
    Kies een letter uit de naam van het kind. Zoek in tijdschriften, reclamefolders en kranten naar dezelfde letter. Plak ze op een vel papier en maak er een foto van voor de leerkracht.
  6. Rijmen
    Wijs een voorwerp aan of stop wat voorwerpen in een mand. Bedenk samen rijmwoorden op het voorwerp (voorbeeld blok – sok). Om het iets makkelijker te maken, kun je ook al voorwerpen in de mand doen die op elkaar rijmen. Zoek de spullen dan bij elkaar (sok-blok, beer-peer, tas-jas, pop-dop, fles-mes, boek-koek, plant-krant, schrift-stift, vaas-kaas, pan-kan)
  7. Foto’s maken
    Maak foto’s van illustraties uit boeken en ga samen op zoek naar deze afbeelding. Vertel wat je op de afbeelding ziet en verzin een verhaal erbij. Hoe gaat het verhaal verder. Of gebruik deze foto’s om de volgorde van het verhaal goed te leggen en na te vertellen.
  8. Kalender
    Maak een kalender met de dagen van de week zoals in de klas. Hang een wasknijper op de juiste dag. Je kunt dan ook de begrippen vandaag, morgen en overmorgen bespreken.
  9. Krabbelen en schrijven
    Misschien is er thuis nog ergens een leeg schrift of een notitieboekje. Kleuters vinden het vaak geweldig om op hun manier hierin te schrijven. Bejubel ook als zij alleen krabbelen. Dit is een belangrijke fase voordat kleuters letters na zullen tekenen of echt schrijven.
  10. Versjes en gedichten
    Oefen samen met het nazeggen en afmaken van gedichten. Gedichten zijn ook ideaal om samen te bespreken en over te filosoferen. Dat kan zeker op een kleutermanier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.